Arbeiderpartiets alternative budsjett og handlingsplan 2020-2023

En helsearbeider geleider en eldre dame gjennom gangene i et helsebygg. Foto: Øivind Haug

Et budsjett for heltid, reduserte sosiale forskjeller og en satsning på kultur og idrett!

Arbeiderpartiet gikk til valg på et program med store ambisjoner for Kongsbergsamfunnet. Vi må jobbe målrettet for å redusere sosiale forskjeller og være en mer inkluderende kommune. Det er dette som preger årets alternative budsjettforslag fra Arbeiderpartiet. Budsjettforslaget ligger i hovedsak langs tre spor – heltidskultur, satsning på kultur og idrett og tiltak for å redusere forskjeller og at alle skal få muligheten til å lykkes i Kongsberg.

Les hele budsjettforslaget inkludert økonomiske disponeringer og finansering her: 

Tre helsearbeidere står utenfor et sykehus. Foto: Øivind Haug

Mer heltid og økt grunnbemanning gir bedre tjenestekvalitet

Kongsberg kommune har et stort problem med deltid og det er mange i organisasjonen som ikke har faste stillinger. Det er opp til 100 personer hver dag som tar vakter som vikarer i hovedsak på grunn av sykefravær og vakante stillinger. Dette er en uakseptabel situasjon, der veldig mange opplever at de ikke har et trygt arbeidsforhold. Arbeiderpartiet foreslår tre konkrete tiltak for å motvirke dette: 

1)Egen stilling som skal arbeide for økt antall heltidsstillinger

2)Økt grunnbemanning

3)Vikarsentral

4)Alle nye stillinger i helse og omsorg lyses ut i 100%

Det er igangsatt et arbeid i Kongsberg etter modell fra KS. Dette er et arbeid som har pågått en god stund allerede, uten spesielt gode resultater. Det legges for lite politisk vilje bak kravene om økt heltid. Skal vi nå målene så må det mer enn flotte ord i festtaler til. Derfor foreslår vi å sette av egne penger til en prosjektstilling som jobber med konkrete tiltak, oppfølging og koordinerer samarbeidet mellom ansatte, mellomledere, ledere og politikere. 

Ved å øke grunnbemanningen i helse og omsorg vil det også være rom for å øke stillingsbrøkene. Dette vil kunne gjøre at flere nærmer seg 100% stilling i helse og omsorg. Vi har mange personer som jobber som vikarer og vikarbudsjettet i Kongsberg kommune er stort. Vi foreslår at det settes i gang et prosjekt der vi skal etablere en vikarsentral. Dette har blitt gjort, med stor suksess, blant annet på Modum. Vikarsentralen skal gjøre at færre har må shoppe vakter og flere får 100% stillinger. 

Totalen av disse forslagene vil gjøre Kongsberg kommune til en bedre arbeidsgiver. Flere får muligheten til å jobbe i hele faste stillinger, kvaliteten på helsetjenestene vil øke og grunnlaget for kompetanseutvikling i organisasjonen forbedres. Det er med andre ord en pakke som vil gjøre det lettere å bo, leve og jobbe i Kongsberg kommune for helt vanlige folk. 

En far og hans to barn går tur i skogen, de har stoppet opp for å studere noe. Foto: Øivind Haug

Kultur- og idrettssatsing

Kultur og idrett er en svært viktig del av Kongsbergsamfunnet. Det er svært mange aktive i mange ulike disipliner. Fra bredde til elite, fra stort til smått og gammel til ung. Kongsberg Arbeiderparti er opptatt av å støtte opp under frivilligheten og alt det arbeidet som legges ned hver eneste dag. Vi har derfor fire konkrete forslag som vil styrke kultur- og idrettslivet i kommunen. 

1)Øke støtten til lag og foreninger med 950 000 kr og gjøre konsumprisjustering av støtten til en regel. 

2)800 000 kroner til å leie øvingslokaler i Gamle Kongsberg kino. 

3)2,5 millioner til Bergverksmuseet, slik at de kan ruste opp fram mot byjubileet. 

4)Øke støtten til totalt 1 mill. kroner til Kongsberg Jazzfestival. 

Dette er et budsjettopplegg som vil styrke store deler av kultur- og idrettslivet i Kongsberg. Vi sikrer at flaggskipet Kongsberg Jazzfestival øker sin støtte, noe som er en god investering da festivalen er viktig for innbyggere, næringsliv og kulturlivet. I tillegg er det svært god reklame for kommunen vår. Videre er det viktig at vår historiske kulturformidling blir styrket, det er derfor viktig at Norsk Bergverksmuseum får midler til å modernisere sine utstillinger fram til byjubileet. 

Det er samtidig viktig å se på bredden, vi vil derfor øke støtten til lag og foreninger med 950 000 kr. Denne støtten har stått stille i altfor mange år og det er på tide at kommunen øker sitt bidrag. Å støtte lag og foreninger i større grad er en svært god investering. Én krone til frivilligheten gir mangfoldige kroner tilbake. Videre er det viktig at vi sørger for gode øvingsarenaer også for barn og unge når Gamle Kongsberg kino bygges om. Dette har vi lagt inn fra 2021, slik at det er forutsigbarhet i dette og at det skal være klart til ombyggingen er gjennomført. 

To skolebarn holder hender og smiler på vei til skolen. Foto: Øivind Haug

En mer sosial politikk for Kongsberg

Kongsberg kommune er et sted der vi har stort mangfold og relativt store forskjeller. Det er viktig at politikken har fokus på å redusere forskjellene, og gi alle muligheten til å leve gode liv uavhengig av inntekt og bakgrunn. Et viktig ledd i dette er å sørge for mer heltid, og mindre shopping av vakter – noe vi har omtalt i kapitelet for helse og omsorg. Skal vi lykkes med å redusere de sosiale forskjellene så må vi sette inn fokuset på barn, unge og småbarnsforeldre. Vi har lagt inn fire konkrete tiltak for en mer sosial profil på årets kommunebudsjett: 

1)Redusere prisene på SFO- og barnehage tilbake til 2017-nivå. 

2)Fjerne barnetrygd fra inntektsgrunnlaget ved beregning av sosialhjelp, med virkning fra 2021. 

3)Innføre vikarsentral i helse og omsorg. 

4)Økt satsning på frisklivsarbeidet. 

For å redusere sosiale forskjeller så er SFO og barnehage viktig. Vi kan ikke akseptere den kraftige økningen posisjonen har lagt opp til de siste 3 årene. Vi foreslår derfor at prisene for SFO og barnehage settes tilbake til 2017-nivå. Dette vil gjøre at flere har råd til å bruke tilbudene. Barnehagen er spesielt viktig for barns utvikling. Barn som har gått i barnehagen er bedre forberedt ved skolestart. SFO har også en viktig funksjon i så måte, det gir mulighet til leksehjelp og oppfølging av skolearbeidet. Dette er tilbud som alle bør ha muligheten til å benytte seg av, uavhengig av inntekt og livssituasjon. 

I forlengelsen av dette er det et viktig tiltak å fjerne barnetrygden fra inntektsgrunnlaget ved beregning av sosialhjelp. I dag beregnes barnetrygd som en inntekt, det gjør at sosialhjelpen blir lavere. Ved å gjøre denne justeringen vil være et effektivt bidrag til å redusere forskjellene i Kongsberg. 

Videre vil vi fjerne purregebyrene som gis barn som har glemt å levere bøkene sine på biblioteket. Dette er en ordning som kan gjøre at barn får en dårlig opplevelse med biblioteket. I tillegg vil det være slik at barn av mindre ressurssterke foreldre vil ha større utfordringer med slik gebyrer enn andre. 

Andre tiltak

I budsjettarbeidet er det alltid tiltak som det er behov for å gjøre knyttet til akutte utfordringer. I rådmannens forslag til budsjett mener Kongsberg Arbeiderparti at det ikke er tatt høyde for at gamle E134 kommer til å bli kommunens ansvar i løpet av perioden. Dette i tillegg til at det vi har relativt store overvannsproblematikk gjør at det er behov for å tilgjengeliggjøre ekstra midler. 

Vekst i Kongsberg er et prosjekt som er rigget for blant annet å styrke kommunens økonomi. Det anses som kontraproduktivt å kutte i dette prosjektet. Det er derfor tilført de 100 000 kr som er kuttet gjennom 2%-kuttet. 

Studentene er en viktig del av Kongsberg både nå og i framtida. Det er viktig at vi i framtida klarer å beholde flere studenter i byen og de utgjør en viktig gruppe for å skape liv og røre i sentrum. Vi vil belønne de som velger å endre sin bostedsadresse i folkeregisteret til Kongsberg. Dette vil gi økt tilflytting og økte inntekter, belønningen i form av 5000 kr til sykkel vil raskt lønne seg. I tillegg vil det være et klima-aspekt i dette, da flere kan bevege seg på miljøvennlige måter. Det er selvsagt en forutsetning at pengene brukes i en butikk i Kongsberg kommune.