Kongsberg mot 2030

Den vedtatte samfunnsplanen for Kongsberg mot 2030 er en god plan. Kongsberg er en kommune vi kan være stolte av å vokse opp i, bo i og jobbe i. Kongsberg har aldri hvilt på laurbærene, ei heller nå. Og hva mener jeg med at vi aldri har hvilt på laurbærene? Jo, Kongsberg kommune har klart det kunststykket å tilpasse seg strømminger og endringer i samfunnet, både nasjonale og internasjonale endringer. Kongsberg har mange kreative innbyggere og flere har vært med i prosessen om denne planen og kommet med mange nyttige innspill.  Takk til alle dere som har bidratt. Spennende å gjøre seg tanker om hvordan vi tenker oss Kongsberg som samfunn mot 2030. Det er mange spennende forslag som er gjort om til mål i denne planen og for å nå disse målene må det jobbes hardt og målbevisst.

Etter at Turistkontoret ble lagt ned har det kommet en del kritikk. Hvor skal turister henvende seg? Kongsberg blir ikke mer attraktiv av å ha et turistkontor, vi må ha attraktivitetene. Vi har mange attraktiviteter, men vi må sette turismen i system. En av grunnverdiene, vil jeg påstå, til Kongsberg. er samarbeid, skal Kongsberg bli en turist attraksjon må det samarbeides på tvers av museer, overnatting, kommunen, regioner og mange flere. Det å få på plass en reiselivsstrategi ville være et godt verktøy for å øke turismen til Kongsberg.

Samarbeidet mellom skole og arbeidsliv er med på å sikre at vi utdanner våre studenter til de jobbene som kommer i fremtiden. Hva vi lærer i dag er utdatert i morra. Så et mål om at Kongsberg er et ønsket studiested som studentene søker seg til er et viktig mål. For å få til dette er samarbeidet mellom skole og næring av avgjørende betydning og kommunen må gjøre seg attraktiv, da er det flott at vi klarte å komme til enighet om «Kongsberg som vertskapskommune».  Og nå er jo Kongsberg blitt en universitets by, så sirkelen er på en måte sluttet.

Kongsberg ønsker vekst og for å få til det er en av forutsetningene at innbyggerne trives, og da må kommunen gi gode tjenester, fra fødsel til grav. Kongsberg har gode tjenester i dag, men som jeg sa tidligere så hviler ikke Kongsberg på sine laurbær og vi strekker oss hele tiden etter å gjøre ting både bedre og mer effektivt. Et mål i planen er : «I 2030 har Kongsberg kommune og kommunens innbyggere omforent forståelse av hvilke forventninger en kan ha til kommunens tjenester». Det ligger veldig mye i denne setningen og klarer vi å oppnå dette så vil jeg påstå at vi har gode tjenester.

Kongsberg har alltid vært kjent for å utvikle ny teknologi. Allerede i gruvetiden utviklet de ny teknologi. Gruvedriften i det spesielt harde Kongsberg-fjellet var kapital- og kraftkrevende, så verket gjennomgikk i hele sin driftstid konstant teknologisk utvikling for å effektivisere produksjonen. Vi driver ikke med gruvedrift i dag, men teknologisk utvikling for å effektivisere produksjon holder vi fremdeles på med. Den teknologiske utviklingen er årsaken til at vi har Teknologiparken og at vi hevder oss på det internasjonale markedet.  Målet er at der skal vi fortsette med å være og helst ekspandere.

Det har vært mye fram og tilbake med denne planen etter at den kom til politisk behandling, spesielt har det vært mye fram og tilbake med visjon. Vi er nesten der at vi kan si at det har hagla med forslag til visjon. Arbeiderpartiet var i utgangspunktet veldig fornøyd med den opprinnelige visjonen men den var ikke spiselig for alle. Det ble satt ned en gruppe som skulle jobbe fram et omforent forslag på visjon. Arbeiderpartiet forhold seg til dette forslaget med en endring. VI byttet ut Teknologikommune med Teknologibyen. Det er viktig for oss at vi forsetter å promotere oss som det. Omforent visjon var: Teknologibyen – Vekst gjennom anvendt kunnskap. Vedtatt visjon: Teknologibyen – Vekst gjennom kunnskap og kultur.